Prof. Dr. İsmail Durmuş'un "Safedî Hayatı, Eserleri ve Ğavâmızu’s-sıhâh’ı" İsimli Eseri Yayımlandı

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İsmail Durmuş'un "Safedî Hayatı, Eserleri ve Ğavâmızu’s-sıhâh’ı" İsimli eseri yayımlandı.

"Safedî Hayatı, Eserleri ve Ğavâmızu’s-sıhâh’ı"
Büyük sözlükçülerden olan Cevherî (ö. 393/1002) ve Safedî (ö. 764/1363) Türk asıllı Arap yazarlardır. Cevheri es-Sıhâh adlı sözlüğünde Arapça kelimeleri kökün son harfine göre alfabetik olarak dizmekle Arap sözlük biliminde çığır açmış ve bu alanda rağbet gören özgün bir ekol oluşturmuştur.
Bazı kelime köklerinin illet harfleri içermesi sebebiyle asıllarının belirlenmesi, gavâmız (muğlak, kapalı kelimeler) problemini ortaya çıkarmaktadır. İşte bu konu Safedî'nin, kökleri ihtilaflı kelimelere ve onların çözümüne dair kaleme aldığı Ğavâmızu’s-sıhâh’ın konusudur. Eser, Ğavâmızu’s-sıhâh’ın tahkîki yanı sıra yazarının hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleri hakkında kapsamlı bir araştırma ve inceleme içermektedir.

Görüntülenme: 531 Yayınlanma Tarihi: 7 Eylül 2023